Teamfoto Hoeree Tuinen
Werkzaam in Hilversum, hoofdvestiging Huis ter Heide
Wat u moet kunnen over het snoeien van bomen Redactie, 29 maart 2024
Het snoeien van een boom

De aanwezigheid van bomen is essentieel in elke tuin. Ze bieden groen, schaduw en zijn van groot belang voor dieren en insecten. Voor het goed onderhouden van de bomen in uw tuin is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien.

Om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden is snoeien noodzakelijk. Het is echter een taak die enige kennis van bomen en gereedschap vereist. Voldoende kennis van bomen en gereedschap is essentieel om een boom op een correcte manier te kunnen snoeien. In deze tekst leggen we uit waarom het cruciaal is om bomen te snoeien en geven we tips over hoe u dit het beste kunt doen.

Het belang van boom snoeien

Een boom kan om verschillende redenen periodiek gesnoeid moeten worden. Bomen hebben een eigen leven en groeien voortdurend. Het kan voorkomen dat bomen zich in een richting ontwikkelen die u niet wenst of niet aantrekkelijk vindt. De eerste reden om een boom te snoeien is om zijn vorm te handhaven.

Door de boom jaarlijks terug te snoeien, voorkomt u dat deze in verkeerde richtingen gaat groeien. Dit zorgt ervoor dat de groei van de boom binnen de perken blijft en onder controle is. Het snoeien van bomen kan nodig zijn vanwege mogelijke gevaarlijke situaties die ze kunnen veroorzaken.

Het is mogelijk dat bomen gevaarlijk gaan groeien, het is dan van belang om de boom opnieuw te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die zicht belemmeren of voor obstakels zorgen. Tot slot is het van groot belang om te zorgen voor de gezondheid van uw boom.

Om de boom gezond te houden, is snoeien soms noodzakelijk. Er moeten soms zieke takken of grote stukken boom worden weggesnoeid tijdens het snoeien. Het is belangrijk om soms te snoeien vanwege de grootte van de boom die de gezondheid in gevaar kan brengen.

Snoeien op de juiste manier

Wanneer u snoeit, zorg ervoor dat u niet te veel takken verwijdert. Het is cruciaal om niet meer dan 20% van de blad dragende takken weg te knippen. Zorg ervoor dat u takken aan de basis afsnoeit om uitlopers te vermijden. Wees voorzichtig dat u niet te dicht bij de stam snoeit, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

Bij dikke takken is het aan te raden om ze in 2 delen te verwijderen. Als eerste snijdt u de tak in op de gewenste positie aan de onderkant. Daarna zaagt u de tak af van bovenaf. Dit zal ervoor zorgen dat de tak niet onverwacht breekt of scheurt, waardoor het een veiligere methode is.

Als hoofdtakken naar binnen groeien, dienen ze altijd gesnoeid te worden. Dood hout dient altijd te worden weggeknipt. Het is noodzakelijk om bij takken die tegen elkaar schuren altijd de zwakste tak te snoeien.

Het moment is daar om te beginnen met snoeien!

Zodra alle vitale regels zijn benoemd, kunt u van start gaan met de voorbereiding. Bereid u voor door de juiste gereedschappen gereed te leggen voor het snoeien. Het gebruik van een goede snoeischaar als eerste stap is essentieel voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Wilt u hogere takken snoeien? Dan kunt u overwegen om een telescopische snoeischaar aan te schaffen. Dikkere takken kunt u eenvoudig verwijderen met een takkenschaar of snoeizaag. Naast de aanschaf van de juiste gereedschappen, is het cruciaal om ook het benodigde hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Het is belangrijk om bij het snoeien te denken aan een ladder en volledig dekkende kleding. Vergeet niet om ook beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Het moment om te gaan snoeien nadert. Voordat u begint, is het belangrijk om eerst een plan van aanpak te maken. Voordat u begint met snoeien, is het van cruciaal belang om te bepalen wat er met de boom moet gebeuren en welke vorm u wilt behouden. Zorg er ook voor dat u kijkt naar eventuele risicovolle takken.

Door vooraf te bepalen wat er gesnoeid moet worden en hoe u te werk gaat, voorkomt u problemen en verloopt het snoeiproces soepel en veilig. Let goed op dat alle kanten van de boom gesnoeid worden, aangezien snoeien de groei van de boom stimuleert en een ongelijke groei kan veroorzaken. Het is nu de juiste tijd om te beginnen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u de regels goed in acht neemt en veilig aan de slag gaat.

Overweeg om een professional in te schakelen voor het snoeien van bomen

Het snoeien van bomen kan een uitdagende taak zijn die de nodige precisie vraagt. Als u de taak liever aan ervaren specialisten overlaat, dan is dat ook een goed idee!Neem gerust contact op met Hoeree Tuinen via 030 340 1003 voor vragen of meer informatie.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 030 340 1003

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Hoeree Tuinen

Wilt u weer optimaal genieten van uw buitenruimte? Heeft uw tuin achterstallig onderhoud nodig? Is het tijd voor een prachtig nieuw terras? Met 25 jaar ervaring staan wij klaar voor de aanleg en onderhoud van diverse tuinen, van bescheiden tot exclusief. HoereeTuinen garandeert topkwaliteit en transparante, scherpe prijzen!


Onze Toewijding aan Kwaliteit
Wij kiezen uitsluitend voor hoogwaardige materialen van gerenommeerde merken, zodat u langdurig zorgeloos kunt genieten van uw tuin. Ons deskundige team werkt hard om uw buitenruimte te transformeren naar uw droomtuin.
Waarom kiezen voor ons?
Hoeree Tuinen is een no-nonsense hoveniersbedrijf dat kwaliteit en eerlijke service hoog in het vaandel heeft staan. Wij leveren vakmanschap tegen een eerlijk en scherp tarief. Onze tevreden klanten genieten het hele jaar door van prachtige tuinen!


Transformeer uw tuin vandaag nog! Neem contact op met Hoeree Tuinen voor uw tuinproject.


Reviews van Hoeree Tuinen

Door M
Op 14 september 2022
6

Het voortraject was prima, wilde een terrasoverkapping met schuur hebben in de achtertuin. Bouwen van de terrasoverkapping ging ook nog prima, maar op de laatste dag hadden ze kennelijk nogal haast dus toch nog een hoop dingetjes die gewoon niet klopten. Daar is hij nog wel voor teruggekomen, maar zit nu al sinds begin mei te wachten op een hoeklijst die nog moet komen en inmiddels reageert hij ook niet meer op e-mails en whatsapp berichten. Gewoon jammer, maar daardoor zou ik Hoeree Tuinen toch niet (meer) aanbevelen aan anderen.

Door A
Op 1 september 2022
10

Wij hebben een heel prettige ervaring met Hoeree Tuinen gehad. Onze tuin is volledig bestraat met Geoceramica tegels en er is een Tuinkamer van circa 20m2 geplaatst. Hannes, Nabil en Milan hebben keihard gewerkt en echt vakwerk geleverd! Hannes is vriendelijk, transparant en denkt met je mee. Reageert snel als je vragen hebt. We zijn zeer tevreden en raden Hoeree Tuinen zeker aan!! Dikke 10 Janice en Perry uit amsterdam

Door J.F
Op 31 mei 2022
10

Wat een super fijne hovenier. Hij komt zijn afspraken na, en levert vakwerk. Reageren doet hij ook altijd, en snel, heel prettig om mee te werken. Onze gehele tuin laten doen, en van voor tot achter 100% tevreden. Echt een aanrader als je compleet ontzorgt wil worden.