Teamfoto Hoeree Tuinen
Werkzaam in Hilversum, hoofdvestiging Huis ter Heide
Veerkrachtig uw tuin maken in tijden van klimaatverandering Redactie, 15 mei 2024
Plas met regenwater en regendruppels

Uw tuin, gelegen in de natuur, voelt onmiddellijk de invloed van de veranderende klimaatomstandigheden. Met de groeiende extremen, zoals langdurige hittegolven, stortbuien en droogteperiodes, is het cruciaal om uw groene oase te beschermen tegen deze fluctuaties van Moeder Natuur. Het goede nieuws is dat er meerdere maatregelen zijn die u kunt treffen om uw tuin klaar te stomen voor deze uitdagingen en hem weerbaarder te maken.

Bescherm uw tuin tegen extreme weersomstandigheden met deze stappen

Het teveel aan watergebruik in uw tuin is niet langer duurzaam, met de toenemende druk op watervoorraden en de frequent voorkomende extreme weersomstandigheden. Moderne technologie biedt ons gelukkig hoogontwikkelde systemen die helpen om efficiënt met water om te gaan. Een van de beste manieren om waterverlies te verminderen, is door gebruik te maken van geavanceerde irrigatiesystemen, zoals druppelirrigatie en sproeiers met timers.

Met behulp van deze systemen wordt water direct naar de wortelzones van planten gebracht, waardoor verdamping en afval door over sproeien worden verminderd. Een fundamentele maatregel voor waterbesparing is het installeren van regentonnen. Deze eenvoudige, maar nuttige apparaten laten u regenwater verzamelen en gebruiken om uw planten water te geven.

Wanneer u regenwater opvangt en hergebruikt, hoeft u minder kostbaar leidingwater te gebruiken. Door dit te doen, draagt u ook bij aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Kies voor doorlaatbare oppervlakken in uw tuin; dit is een slimme zet.

Met grindpaden en poreuze bestrating kunt u de waterafvoer optimaliseren en overstromingen voorkomen. Permeabele oppervlakken laten regenwater in de bodem infiltreren in plaats van rechtstreeks naar riolen af te voeren. Het water kan teruggevoerd worden naar het grondwater nadat het opgenomen is door de plantenwortels.

Het belang van strategische schaduw en beschutting voor uw tuin

Geniet van de beschutte plekken in uw tuin tijdens warme dagen. Desalniettemin zijn ze van essentieel belang voor het handhaven van de vochtbalans en bescherming tegen de schadelijke effecten van overmatige blootstelling aan de zon. Een verstandige benadering is het strategisch plaatsen van bomen en struiken in uw tuin om zo natuurlijke schaduw te genereren en tegelijkertijd bescherming te bieden aan planten die gevoelig zijn voor direct zonlicht.

Bomen zijn met name efficiënt als schaduwverstrekkers vanwege hun uitgebreide kruinen en grote bladeren, die een verkoelend effect hebben op de omgeving. Naast bomen hebben struiken ook de optie om als schaduwleveranciers te dienen en bescherming te bieden tegen direct zonlicht. Kies voor weelderige, bladrijke struiken die een aaneengesloten luifel vormen en zorg ervoor dat ze op strategische plaatsen worden geplaatst.

Milieuvriendelijk tuinbeheer in uw eigen achtertuin

Kies voor duurzaamheid door biologische alternatieven te gebruiken in plaats van schadelijke pesticiden en meststoffen. Het gebruik van chemische pesticiden kan schadelijk zijn voor nuttige insecten en andere dieren in de tuin, en ze kunnen tevens de bodemkwaliteit aantasten. Het delicate evenwicht van het ecosysteem in de tuin blijft behouden door te kiezen voor natuurlijke meststoffen en biologische bestrijdingsmiddelen.

Hierdoor wordt de blootstelling aan schadelijke chemicaliën voor zowel mens als dier verminderd. Een mix van planten in uw tuin kan een aantrekkelijke habitat creëren voor bestuivende insecten zoals bijen, vlinders en zweefvliegen. Deze kleine beestjes zijn van essentieel belang voor de bestuiving van planten en dragen bij aan het voortbestaan en de vruchtbaarheid van uw tuin.

Daarnaast is er de mogelijkheid om leefomgevingen aan te leggen die zijn afgestemd op de wensen van vogels, bijen en andere dieren. Vogelhuisjes, bijenhotels en natuurlijke schuilplaatsen zoals dichte struiken en stapelmuurtjes bieden beschutting en nestgelegenheid voor dieren in de tuin. Als resultaat hiervan groeit er een levendige en evenwichtige gemeenschap van flora en fauna in uw tuin.

Bent u geïnteresseerd in het inhuren van een professionele tuinverzorger?

Bent u op zoek naar experts die u kunnen adviseren bij het klimaatbestendig maken van uw tuin?Laat Hoeree Tuinen u assisteren bij het klimaatbestendig maken van uw tuin!Wij zijn beschikbaar voor al uw vragen op 030 340 1003.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 030 340 1003

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Hoeree Tuinen

Wilt u weer optimaal genieten van uw buitenruimte? Heeft uw tuin achterstallig onderhoud nodig? Is het tijd voor een prachtig nieuw terras? Met 25 jaar ervaring staan wij klaar voor de aanleg en onderhoud van diverse tuinen, van bescheiden tot exclusief. HoereeTuinen garandeert topkwaliteit en transparante, scherpe prijzen!


Onze Toewijding aan Kwaliteit
Wij kiezen uitsluitend voor hoogwaardige materialen van gerenommeerde merken, zodat u langdurig zorgeloos kunt genieten van uw tuin. Ons deskundige team werkt hard om uw buitenruimte te transformeren naar uw droomtuin.
Waarom kiezen voor ons?
Hoeree Tuinen is een no-nonsense hoveniersbedrijf dat kwaliteit en eerlijke service hoog in het vaandel heeft staan. Wij leveren vakmanschap tegen een eerlijk en scherp tarief. Onze tevreden klanten genieten het hele jaar door van prachtige tuinen!


Transformeer uw tuin vandaag nog! Neem contact op met Hoeree Tuinen voor uw tuinproject.


Reviews van Hoeree Tuinen

Door M
Op 14 september 2022
6

Het voortraject was prima, wilde een terrasoverkapping met schuur hebben in de achtertuin. Bouwen van de terrasoverkapping ging ook nog prima, maar op de laatste dag hadden ze kennelijk nogal haast dus toch nog een hoop dingetjes die gewoon niet klopten. Daar is hij nog wel voor teruggekomen, maar zit nu al sinds begin mei te wachten op een hoeklijst die nog moet komen en inmiddels reageert hij ook niet meer op e-mails en whatsapp berichten. Gewoon jammer, maar daardoor zou ik Hoeree Tuinen toch niet (meer) aanbevelen aan anderen.

Door A
Op 1 september 2022
10

Wij hebben een heel prettige ervaring met Hoeree Tuinen gehad. Onze tuin is volledig bestraat met Geoceramica tegels en er is een Tuinkamer van circa 20m2 geplaatst. Hannes, Nabil en Milan hebben keihard gewerkt en echt vakwerk geleverd! Hannes is vriendelijk, transparant en denkt met je mee. Reageert snel als je vragen hebt. We zijn zeer tevreden en raden Hoeree Tuinen zeker aan!! Dikke 10 Janice en Perry uit amsterdam

Door J.F
Op 31 mei 2022
10

Wat een super fijne hovenier. Hij komt zijn afspraken na, en levert vakwerk. Reageren doet hij ook altijd, en snel, heel prettig om mee te werken. Onze gehele tuin laten doen, en van voor tot achter 100% tevreden. Echt een aanrader als je compleet ontzorgt wil worden.