Teamfoto Hoeree Tuinen
Werkzaam in Hilversum, hoofdvestiging Huis ter Heide
Aan de slag met het bestraten van uw tuin Redactie, 26 april 2024
Tuin bestrating aanleggen

Zelf uw tuin bestraten kan een zeer bevredigende ervaring zijn, waarbij u uw buitenruimte omvormt tot een praktische en aantrekkelijke omgeving. Met een degelijke voorbereiding, de juiste materialen en zorgvuldige uitvoering kunt u een prachtig bestrate tuin realiseren die vele jaren standhoudt. Wij gidsen u door het proces van het bestraten van uw tuin, stap voor stap, in deze blogpost.

Voorbereiden en plannen van tuinbestrating

Het is belangrijk om een goede planning te maken voordat u aan de bestrating begint. Zorg ervoor dat u de tuin zorgvuldig opmeet en een gedetailleerd plan maakt van hoe u de tuin wilt hebben na het bestraten. Neem factoren zoals looproutes, terrassen, bloembedden en eventuele speciale elementen die u aan uw tuin wilt toevoegen in overweging.

Vervolgens is het moment daar om de ondergrond voor te bewerken. Haal alle planten, gras en andere materialen weg van de plek die u wilt bestraten. Spit de grond tot een diepte van zo'n 15-20 cm om ruimte te maken voor de bestrating en de materialen voor de ondergrond.

Stap 2: Kies de juiste materialen

Een goede keuze van materialen vormt de basis voor een succesvol bestratingsproject. Bij de afweging van verschillende opties, zoals betonklinkers, natuursteen, baksteen en keramische tegels, is het van belang om te denken aan duurzaamheid, esthetiek, onderhoud en budget. Een stevige ondergrond vereist niet alleen de bestrating zelf, maar ook materialen zoals zand, grind en eventueel stabilisatiemateriaal zoals gebroken puin.

Stap 3: Legpatronen en ontwerp

Voordat u aan de slag gaat met het bestraten, is het slim om eerst het gewenste legpatroon te bepalen. Gangbare patronen zijn onder andere het visgraatpatroon, het blokpatroon en het wildverband. Experimenteer met diverse ontwerpen totdat u het gewenste legpatroon voor uw tuin heeft gevonden.

Stap 4: Aanvang van de bestrating

Nu u alle benodigde voorbereidingen heeft voltooid, is het tijd om daadwerkelijk te starten met het leggen van de bestrating in uw tuin. Begin bij een recht oppervlak, bijvoorbeeld een schutting of een hoek, en werk stap voor stap naar de buitenkant toe. Zorg ervoor dat de bestrating recht ligt door een waterpas te gebruiken en vul eventueel hoogteverschillen aan met extra zand.

Zorg voor de finishing touch en onderhoud van uw tuinbestrating

Zodra de bestrating compleet is, is het moment aangebroken voor de laatste bewerking. Verwijder te veel zand van het oppervlak en zet de bestrating stevig vast met een trilplaat. Sluit de naden tussen de stenen met voegzand of voegmortel om onkruidgroei te voorkomen.

Om uw bestrate tuin in optimale staat te behouden, is het van groot belang om regelmatig onderhoud te plegen. Veeg de bestrating regelmatig schoon om vuil en bladeren te verwijderen en repareer eventuele beschadigingen of verzakkingen zo snel mogelijk. Door wat handigheid te tonen en de juiste tips te gebruiken, kunt u zelf uw tuin bestraten en een mooie buitenruimte creëren waar u trots op zult zijn.

Overweegt u misschien om een expert te raadplegen?

Heeft u er al aan gedacht om dit klusje zelf uit te voeren?Heeft u professionele hulp nodig bij het klusje? Hoeree Tuinen kan u helpen. Hierdoor wordt uw tuin op maat bestraat, zonder dat u zelf fysiek aan de slag hoeft te gaan!

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 030 340 1003

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Hoeree Tuinen

Wilt u weer optimaal genieten van uw buitenruimte? Heeft uw tuin achterstallig onderhoud nodig? Is het tijd voor een prachtig nieuw terras? Met 25 jaar ervaring staan wij klaar voor de aanleg en onderhoud van diverse tuinen, van bescheiden tot exclusief. HoereeTuinen garandeert topkwaliteit en transparante, scherpe prijzen!


Onze Toewijding aan Kwaliteit
Wij kiezen uitsluitend voor hoogwaardige materialen van gerenommeerde merken, zodat u langdurig zorgeloos kunt genieten van uw tuin. Ons deskundige team werkt hard om uw buitenruimte te transformeren naar uw droomtuin.
Waarom kiezen voor ons?
Hoeree Tuinen is een no-nonsense hoveniersbedrijf dat kwaliteit en eerlijke service hoog in het vaandel heeft staan. Wij leveren vakmanschap tegen een eerlijk en scherp tarief. Onze tevreden klanten genieten het hele jaar door van prachtige tuinen!


Transformeer uw tuin vandaag nog! Neem contact op met Hoeree Tuinen voor uw tuinproject.


Reviews van Hoeree Tuinen

Door M
Op 14 september 2022
6

Het voortraject was prima, wilde een terrasoverkapping met schuur hebben in de achtertuin. Bouwen van de terrasoverkapping ging ook nog prima, maar op de laatste dag hadden ze kennelijk nogal haast dus toch nog een hoop dingetjes die gewoon niet klopten. Daar is hij nog wel voor teruggekomen, maar zit nu al sinds begin mei te wachten op een hoeklijst die nog moet komen en inmiddels reageert hij ook niet meer op e-mails en whatsapp berichten. Gewoon jammer, maar daardoor zou ik Hoeree Tuinen toch niet (meer) aanbevelen aan anderen.

Door A
Op 1 september 2022
10

Wij hebben een heel prettige ervaring met Hoeree Tuinen gehad. Onze tuin is volledig bestraat met Geoceramica tegels en er is een Tuinkamer van circa 20m2 geplaatst. Hannes, Nabil en Milan hebben keihard gewerkt en echt vakwerk geleverd! Hannes is vriendelijk, transparant en denkt met je mee. Reageert snel als je vragen hebt. We zijn zeer tevreden en raden Hoeree Tuinen zeker aan!! Dikke 10 Janice en Perry uit amsterdam

Door J.F
Op 31 mei 2022
10

Wat een super fijne hovenier. Hij komt zijn afspraken na, en levert vakwerk. Reageren doet hij ook altijd, en snel, heel prettig om mee te werken. Onze gehele tuin laten doen, en van voor tot achter 100% tevreden. Echt een aanrader als je compleet ontzorgt wil worden.